Google+ Followers

Monday, April 1, 2013

10 GENSTER POPULAR


Aryan Brotherhood (AB,The Brand)

  • terdapat di penjara AS
  • populasi kumpulan ini hanya 1% meliputi seluruh penjara AS
  • 26% kes jenayah didalam penjara melibatkan pembunuhan banduan
  • paling banyak ahli kumpulan ini ditemui di State Prison (California).
  • untuk join kumpulan nie senang jer,anda harus membunuh seorang banduan
  • sesiapa yang nak meninggalkan kumpulan ini akan dibunuh oleh member2 kumpulan (tak payah quit la,kalau dah join)
  • kegiatan jenayah plak,membunuh,peras ugut,kegiatan pelacuran,mengedar dadah,pembunuh upahan


Mexican Mafia (La eMe)


  • terdapat di penjara Mexico
  • bermula pada tahun 1950 di Tracy California
  • kegiatan mengedar dadah,peras ugut dan membunuh
  • berhubung kait dengan kumpulan Aryan Brotherhood
  • antara undang2 kumpulan nih ialah pendedahan ahli kepada orang ramai,tidak ada hubungan homoseks dan tidak ada sifat pengecut di kalangan ahli dan membunuh orang awam
  • tidak boleh mempraktikkan agama kristian
  • ahli kumpulan yang telah kelua dr penjara dikehendaki menghantar perbelanjaan kepada ketua mereka di penjara


The Mungiki (Kenyan Mafia)

  • takder kat benua Amerika,hanya ditemui di perkampungan di Nairobi,Kenya
  • ditubuhkan sejak 1980
  • menentang keras agama Kristian dan membenci pengaruh barat
  • 50 org mati sejak kumpulan ini ditubuhkan
  • mereka menyerang musuh dengan memotong kepala,memotong kemaluan (perempuan) dan mecacat anggota badan
  • mempunyai hubungan di US,tapi so far takder bukti yang kukuh


Primeiro Comanda da Capital (PCC)

  • terdapat di Brazil
  • antara kumpulan yang baru ditubuhkan oleh banduan di Brazil
  • ditubuh pada 1993 oleh 8 orang (paling sedikit)
  • menentang polisi kerajaan Brazil (sekarang) seperti balai polis,mahkamah mahupun bas awam
  • pada tahun 2006 sebanyak 300 serangan dilancarkan ke kemudahan awam
  • bayaran dikenakan kepada ahli kumpulan $27 didalam penjara,$270 di luar penjara
  • sebaik sahaja anda diperkenalkan oleh ahli kumpulan,barulah anda layak mengganggotainya


Black Guerilla Family (Black Family,Black Vanguard)

  • ditubuhkan oleh George Jackson pada 1966 di Marin County,California
  • dianggotai oleh kaum American-African
  • tujuan utamanya ialah membela maruah orang kulit hitam di penjara dan menjatuhkan kerajaan AS
  • memperjuangkan falsafah ekonomi Marxism
  • pada hari ini jumlah anggota kumpulan meningkat ke 50 000
  • kalau nak join yg penting anda seorang yang berkulit hitam


La Nuestra Familia

  • kumpulan yang ditubuhkan oleh Mexican American yang terletak di penjara Northern California
  • ditubuh pada 1968 dan musuh ketat kepada Mexican Mafia
  • kegiatan yang dijalankan ialah mengedar dadah di penjara dan kegiatan pelacuran
  • anda akan diberi masa 2 tahun dalam tempoh pemerhatian sebelum menjadi ahli
  • ahli kumpulan ini mestilah memberi lebih pemerhatian kepada kumpulan daripada keluarga
  • wanita tidak dibenarkan menjadi ahli


Texas Syndicate (Texas 7)

  • terdapat di California State Prison
  • musuh ketat kepada Mexican Mafia dan Aryan Brotherhood
  • bangsa Hispanic(orang yg berasal dari Spanyol)tidak dibenarkan menjadi ahli
  • anti Caucasian
  • kebanyakan ahlinya imigrasi dari Mexico
  • pada tahun 2000,mempunyai ahli sebanyak 1000 di dalam penjara,830 di luar penjara
  • kegiatan lebih kepada kontrak pembunuhan,perjudian,peras ugut dan mengedar dadah


Crips


  • bermula pada 1969 oleh 2 budak berkulit hitam bernama Stanley William dan Raymond Washington
  • berasaskan kepada kumpulan Black Panther (sila rujuk wikipedia.org)
  • antara kumpulan yang berkuasa di AS pada hari ini
  • keahlian sebanyak 30 000 yg terdapat di dalam dan di luar penjara
  • kegiatan membunuh,merompak dan menjual dadah
  • warna pakaian biru
  • musuh kepada kumpulan Blood,kadang2 sesama sendiri pun bergaduh
  • kumpulan ini terlalu besar sehingga merebak ke negara Kanada


Bloods


  • bertapak di Los Angeles dan musuh kepada Crips
  • warna pakaian Merah
  • bermula pada tahun 1972 bergerak perlahan dan kini telah menguasai seluruh bandar L.A
  • mempunyai organisasi dan taktik yang tersusun
  • kegiatan jenayah hanya bertumpu pada mengedar dadah


Mara Salvatrucha (MS-13)



  • dianggotai oleh rakyat Guatemala,Honduras,Salvador dan negara di Amerika Syarikat tengah
  • ditubuh pada 1980 untuk melidungi imigrasi dari ancaman kumpulan jahat
  • kumpulan ini juga tersebar ke Sepanyol,Amerika Syarikat,Great Britain,Jerman dan Kanada
  • bergiat dalam pengedaran dadah,penjualan senjata api,mencuri,kontrak pembunuhan
  • terdapat 10 000 keahlian hanya di AS
  • berani membunuh sesiapa sahaja sekiranya kegiatan mereka didedahkan kepada pihak kerajaan
  • rekod terbaru jenayah kumpulan ini meletupkan sebuah bas yang dipenuhi orang awam yang menyebabkan kematian 28 orang kanak2 termasuk wanita